Hem » Avpixlat – Den oretuscherade bilden

Avpixlat – Den oretuscherade bilden

by Torbjörn Samuelsson

2011 grundade Sverigedemokraterna den alternativa bloggen, Avpixlat, för delning av nyheter och opinionsbildning. Andra medier i Sverige och länder runt omkring började snabbt kalla bloggen för en ”rasistisk hatsajt”, ”främlingsfientlig” och ”högerextrem”.

Däremot ansåg Avpixlat själva att bloggen var ”en oberoende Sverigevänlig webbplats för nyheter och opinion” som skulle erbjuda en oretuscherad bild av verkligheten. Avpixlat var även obunden sverigedemokratisk.

Vad har hänt med Avpixlat?

I augusti 2017 upphörde verksamheten och allt material blev borttaget från hemsidan. Kort därefter bildade en del av redaktionen från före detta Avpixlat, en ny nättidning vid namnet Samhällsnytt, även kallat Samnytt (se samnytt.se). De definierar sig själv som ett alternativ till gammelmedia utan en politisk beteckning. Andra svenska medier som rikstidningar, kallar dem snarare för en ”hatsajt” och att tidningen är ”högerpopulistisk”.

Idag består verksamheten av fyra medarbetare och en krönikör. Bland medarbetarna finns bland annat en av grundarna, Mats Dagerlind, som även var delaktig under Avpixlats tid. Den andra delen av teamet består av Simon Kristofferson, Kent Ekeroth, Mattias Albinsson och krönikören Jan Tullberg.

Artiklar

De publicerar dagligen en bredd av olika artiklar om Sverige och världen med olika ämnen. Samhällsnytt delar in nyheterna i olika kategorier och dessa är:

 • Inrikes – Inom Sverige
 • Utrikes – Utanför Sverige
 • Kultur – Film, musik, teater, konst, spel
 • Vetenskap – Forskning

Inrikes

Allt från det svenska riksdagsvalet och skjutningar till brännande av heliga skrifter i svenska städer och SVT:s klimatpropaganda, går att läsa om under kategorin ”Inrikes”. Försvarsmakten FOI ska ha använt sig av propaganda genom att redigera en artikel på Wikipedia, även kallat Wiki. Nedan presenteras några titlar på artiklar inom kategorin.

 • ”SD om kommunkoreograferna: Herregud, vad är det här för vansinne?”
 • ”S rusar och SD rasar i alltmer invandrardominerat Malmö”
 • ”Opinionsundersökning visar: Nyval skulle inte lösa partiernas oförmåga att bilda regering”
 • ””Koranbränningarna kostar miljonbelopp” – statsmedia beskyller Paludan för muslimernas kaos”
 • ”SVT om anklagelser om klimatpropaganda: ”Absurt””
 • ””Nytorgsmannen” Andreas, 34, döms för flera våldtäkter”
 • ”Gotland bjuder nyanlända på gratis körkortsutbildning”
 • ”Sverige evakuerade papperslösa afghaner”

Utrikes

Det händer mycket i Sverige, men också runt omkring i världen. Det kan handla om allt från mord till utrikespolitik. På Samhällsnytt finns det bland annat artiklar som handlar om att Ryssland anser att Expressen sprider ”fake news” genom ha ”grundlösa anklagelser”. En annan artikel under kategorin handlar om att unga invandrare ligger bakom nästan hälften av brotten. Med åren kan denna siffra också öka.

Twitter ska också enligt Samhällsnytt, hota med att stämma Elon Musk efter att han ska ha dragit tillbaka sitt bud på 44 miljoner. Slutligen skriver de även om att en 16-årig flicka från Punjab fick halsen avskuren av sin fästman för att hon misstänktes ha en mobil på sig. Efter konfrontationen där flickan nekade mannens påhopp fick hon flera hugg i hals och mage.

Kultur

Film, musik, teater, konst och spel är några av de ämnen som ingår i kategorin kultur. På Samhällsnytt finns en bredd av artiklar som exempelvis tar upp att Ronja Rövardotter ska göras om och bli mångkulturell genom att inkludera fler etniciteter. Det skrivs även om att Sveriges första unisexfolkdräkt nu har lanserats för icke-binära personer. Att nya James Bond kan bli en icke-binär karaktär är också ett gott exempel på hur man numera vill inkludera HBTQ+ i kultursammanhanget.

Förrutom normbrytande könsuttryck och inkludering skrivs det även om när Will Smith slog Chris Rock i livesänd TV under Oscargalan, att kriminella rapparen Yasin vinner ”årets artist på P3 Gulds musikgala” och att en gammal staty av Buddha nu är förstörd eftersom den inte ansågs vara tillräckligt islamisk.

Vetenskap

Inom vetenskapskategorin finns artiklar om både klimat, forskning om teknik, men också studier om Corona och vaccinet. Genom att skriva om forskning och teknik skapas ett brett kunskapsbyggande hos läsarna. Exempel på några artikeltitlar är:

 • ”Köldrekord i Australien”
 • ”Självlärande maskiner: Artificiell dator lärde sig själv utan mänsklig guidning”
 • ”Var tredje med nedsatt immunförsvar bildar inga antikroppar efter vaccinering”
 • ”Googleanställd larmade om att AI utvecklat känslor – stängdes av”
 • ”Genmodifierade grisar kan slå igenom i köttdisken”
 • ”Liv kan finnas på nyupptäckt närbelägen planet”

Arkiv

I arkivet finns gamla omröstningar med frågor som exempelvis ”Använder du blinkers?”, ”Bör svenska folket få rösta om ett svenskt Nato-medlemskap?” och ”Har den ekonomiska situationen fått dig att hålla hårdare i plånboken?”. Nedan summeras samtliga underrubriker som finns i arkivet:

 • Hemarbete
 • Midsommar
 • Blinkers
 • SCB maj 2022
 • Landskronahem
 • Matpriser
 • Pension
 • Folkomröstning Nato
 • Martin Grill
 • Plånboken

Följ Samhällsnytt

Förutom samnytt.se finns tidningen också på olika sociala medier under samma namn. På samtliga sociala medier postar de dagliga nyheter om vad som händer i Sverige och omvärlden. Samnytt växer konstant och idag har de totalt över 100 000 följare om man summerar samtliga sociala medier.

 • Facebook: @samnytt
 • Instagram: @samnytt.se
 • Twitter: @samhällsnytt

Kontakt

debatt@samnytt.se – För frågor och tips på artiklar

moderator@samnytt.se – Vid behov av kontakt med moderatorerna på Samhällsnytt

Övriga kontakter

Mats Dagerblad – mats.dagerlind@samnytt.se

Simon Kristoffersson – simon.kristoffersson@samnytt.se

Kent Ekeroth – kent@samnytt.se

Mattias Albinsson – mattias.albinsson@samnytt.se

Swish

För att kunna fortsätta med verksamheten tar Samhällsnytt emot Swish-donationer. De kan tas emot genom deras hemsida eller genom en mobilversion av Swish som är en app för Android samt Apple för donationer och överföringar av pengar. För mer info, se Samhällsnytts hemsida.

Konkurrenter

Aftonbladet, DN, Expo, Flashback, Fria tider, Samtiden med mera som är några av Samhällsnytts konkurrenter, skriver artiklar om bland annat förtal och trovärdighet. De menar att eftersom Samhällsnytt publicerar vinklade nyheter, kan validiteten ifrågasättas. I bloggen Lennix skrivs det även om hur det finns en mängd skrivna artiklar om in- och utrikes papperslösa personer. Däremot avstår de från att skriva om exempelvis Arbogakvinnan, som var en av de största fallen i Sverige 2017 då hon dömdes till livstids fängelse för mord.

Expo

Tidningen Expo även kallad Exponerat, publicerade en artikel i oktober 2021 som handlade om att Mats Dagerlind, ansvarig utgivare för Samnytt, döms för förtal. DN-journalisten Saeed Alnahhal ska i en artikel skriven av Samnytt, beskrivits som ”misstänkt jihadist” och därför svartmålats med anklagelser. I juni 2022 publicerade Expo en ny artikel. Där framkom det att domen mot Mats Dagerlind hade fastställts och att han skulle betala ett skadestånd på 30 000 kronor till journalisten Saeed.

Flashback

Mycket av det som skrivs om Samnytt på forumet Flashback handlar om vinklade nyheter, där validiteten ifrågasätts. Det skrivs även om att tidningen har gjort sitt där en del menar på att sen Avpixlat avvecklades, finns det ingen plats kvar för Samnytt. Nu när så många andra medier och tidningar existerar, finns det en låg efterfrågan av fler. Bland allt hat, finns däremot även hyllningar. En del skriver att de har Sveriges bästa journalister.

Fria tider

När Avpixlat var verksamma skrev Fria tider mängder av artiklar gällande allt från hyllningar till hat. Fria tider skriver om att dansk press hyllar Avpixlat, samtidigt som de anmäls för hets mot folkgrupp och att SVT kallar dem för en ”sajt”.

Idag fortsätter de att skriva nyheter om Samhällsnytt. I juni 2021 publicerade dem en artikel om att Samnytt skulle få bidrag av staten för tredje gången. Bidraget skulle hamna på 435 000 kronor och vara ett stöd för innovation och utveckling till nyhetsmedier.

Andra verksamheter som också fick bidraget var Swebbtv och Nya Dagbladet som fick en total på en miljoner respektive 224 000 kronor. Det som kan upplevas orättvist är att Samnytt nyligen har fått bidrag på nästan 1,5 miljoner kronor av staten. Det hela slutade med att Samnytt nekades bidraget för lokal journalistik, vilket Fria tider publicerade i juni 2022, ett år efter den första artikeln släpptes.

Related Posts