Hem » Så går du ner i vikt snabbt

Så går du ner i vikt snabbt

by Torbjörn Samuelsson

Media och internet är fyllt med metoder för att gå ner i vikt, den ena bättre än den andra och för den som söker hur går man ner i vikt snabbt kan det vara rörigt. Det finns många olika metoder och förslag, andra seriösa andra mindre seriösa och en del rent hälsofarliga. För att se hur mycket ska man väga kan du kolla ditt BMI för en indikation.

Nedan beskrivs några metoder att gå ner snabb utan hjälpmedel utan bara vanlig kost eller kosttillskott. Det finns de som säker genvägar genom mediciner som gör att du tappar vikt. Men också andra metoder som är mer fokuserade på viktminskning än allmänna hälsotillståndet.

Ofta är dessa mediciners syfte inte för viktnedgång utan en bieffekt, ett exempel är metformin viktnedgång. Eller Levaxin och kaffe tillsammans kan vara direkt farligt, Levaxin är nämligen ett sköldkörtelhormon.

Men låt oss gå igenom några effektiva metoder och därefter några exempel och varningar om andra metoder.

Vad ska man äta för att gå ner i vikt?

Trestegs metoden bygger på forskning och är både effektiv och är bra för din allmänhälsa. Metoden går under flera namn bland annat Mosleymetoden och är utvecklad av Dr Michael Mosley. Han är läkare och journalist på BBC i England med inriktning på vetenskap.

Dr Mosley har skrivit åtskilliga böcker och synts i flera vetenskapliga tv program. Han tog även fram 5:2 metoden. I sin senaste forskning och med samlade erfarenhet tar han fram en ny metod som han kallar Mosley metoden eller trestegs metoden. Det är en metod för att gå ner i vikt och att förbättra blodtryck, men kan också minska risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

I hans senaste bok om ämnet tar Dr Mosley upp forskning gjord av diabetesspecialisten Roy Taylor. Många undrar och det har varit mycket debatt om hur många kalorier ska man äta per dag. Taylors forskning visar att en kost på 800 kalorier per dag kan hjälpa människor med diabetes 2. Forskningen hänvisar även till några andra stora studier som visar på stora positiva hälsoeffekter med en 800 kalorier/dag och 5:2 metoden

Mosley diet syftar inte enbart till att gå ner i vikt snabbt utan målet är ett hälsosammare liv. Du behöver inte bryta ner det i hur många gram är ett kilo utan en vanlig hemma våg med bara kilo är tillräckligt.

Trestegsmetoden

Steg 1, 800 kalorier om dagen och ketos

Om du är överviktig så börjar du med en snabb viktnedgång, minst två veckor. Du kan fortsätta upp till 12 veckor beroende på hur mycket du vill tappa. Viktigt under den här perioden är att du får i dig protein, lite fett och lite långsamma kolhydrater. Men mycket grönsaker som innehåller fibrer.

Den här fasen bör leda till mild ketos när kroppen går över från att bränna socker till att förbränna fett. Det här är viktigt för att lyckas komma igång med halvfastan i nästa fas. Har du svårt att hinna med att laga mat, kan du köpa färdiga portioner, till exempel Modifast LCD som har högt proteininnehåll och lite kolhydrater. Det är också bra på att få igång magen snabbt. Du kan hitta Modifast rea på deras hemsida eller hos återförsäljare.

Steg 2, Halvfasta

Du äter endast 800 kalorier om dagen några dagar i veckan vilket gör att du går ner i vikt lite långsammare. De dagar du inte fastar behöver du inte strikt följa 800 kalorier om dagen men bör inte överstiga 1 800-2 000 kalorier om dagen. Tänk på storlekarna på portionerna och håll dig till en hälsosam kost. Dr Mosley förespråkar en medelhavskost som är rik på olivolja, nötter, fet yoghurt, ost, fisk, skaldjur, vitt kött, bönor, grönsaker och frukt.

Steg 3, Fortsatt halvfasta

Den här fasen kallas också underhållsfasen och består av proteinrik kost och kolhydratfattig kost för att undvika att gå upp i vikt igen. Det här steget gör du efter att du nått dina mål och även här rekommenderas en sund medelhavskost. I den här fasen bör du vänja dig med att äta mellan 1 800 och 2 000 kalorier om dagen samt fortsätta med 5:2 en eller ett par dagar i veckan.

Antal mål mat om dagen

Tidigare ansågs det att gå ner i vikt snabbt kan förstöra ämnesomsättningen, men enligt Dr Mosley visar all senare forskning så inte är fallet. Han förespråkar att vi ska äta tre mål mat om dagen. Det kallar han 16:8 metoden och att vi ska ha ett ätfönster på 8 timmar/dag och ”fasta” resterande 16 timmar.

Hur mycket kan jag gå ner?

Med trestegsmetoden går du snabbt ner i vikt. På ett par veckor kan du tappa fem kilo och under åtta veckor menar Dr Mosley att du kan bli av med 14 kilo. Det är individuellt så klart, men ultimata målet att gå ner 10 kg på 2 veckor kanske är optimistiskt för många. Förutom de uppenbara fördelarna med att tappa vikt kan du minska risk för sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och typ 2-diabetes. Mycket av den mat och rutiner som Dr Mosley rekommenderar går att följa även för barn. Följ viktkurva barn, men generellt är barn mer aktiva och det lätt att de dras till sockerrik kost och dryck.

Related Posts