Hem » No country for old men

No country for old men

by Torbjörn Samuelsson

Är en amerikansk western thriller film, skriven av bröderna Joel and Ethan Coen. Filmen är baserad på en bok av Cormac McCarthy med samma namn. I filmen spelar stora namn som Tommy Lee Jones, Javier Bardem och Josh Brolin. Det mesta av filmen utspelar sig i ett ökenlandskap i Texas under 80-talet.

Många teman och situationer i filmen går att känna igen från brödernas tidigare filmer som Blood Simple (1984), Raising Arizona (1987), and Fargo (1996)

Recension

Filmen bygger runt tre huvudkaraktärer, Llewelyn Moss (Brolin) som är Vietnamveteran och svetsare som påträffar en större summa pengar i öknen. Anton Chigurh (Bardem) som är en torped vars uppgift är att återfinna pengarna. Till slut har vi Ed Tom Bell (Jones) som den lokala sheriffen som utreder brottet.

I No country for an old men spelar även Kelly Macdonald. Hon spelar Carla Jean som är gift med Moss. Woody Harrelson är prisjägaren som letar efter Moss och han ska hitta och återföra de två miljoner dollar som hittats.

No Country for Old Men hade premiär den 10 maj vid Cannes filmfestival 2007. Filmen blev snabbt en världssuccé och den drog in 171 miljoner dollar mot en inspelningsbudget på endast 25 miljoner dollar.

Utmärkelser

Kritikerna rosade filmen, både Coens regisserande och Bardems skådespeleri. Filmen vann hela 76 utmärkelser från 109 nomineringar av flera stora organisationer. Den fick dessutom hela fyra utmärkelser på Oscarsgalan, bland annat bästa film, tre British Academy Film Awards och två Golden Globe. Hela rollistan och handlingen finns på IMDB.

Var kan jag se No country for old men?

När filmen kom var det möjligt att köpa den på DVD. Idag kan du ladda ner filmen eller använda tjänster för stream. Filmen streamar du enkelt på många av de sidor som erbjuder tjänsten som till exempel Dreamfilm. Om du har den enbart på engelska, kan du få den textad till svenska på Swesub.

Rollista

 • Tommy Lee Jones – Ed Tom Bell
 • Javier Bardem – Anton Chigurh
 • Josh Brolin – Llewelyn Moss
 • Woody Harrelson – Carson Wells
 • Kelly Macdonald – Carla Jean Moss
 • Garret Dillahunt – Wendell
 • Tess Harper – Loretta Bell
 • Barry Corbin – Ellis
 • Stephen Root – personen som anlitar Wells
 • Rodger Boyce – El Paso Sheriff
 • Beth Grant – Carla Jean’s mamma
 • Ana Reeder – kvinnan vid polen
 • Josh Blaylock – Caleb Jones som pojkarna på cyklarna
 • Gene Jones – Besninstationens ägare

No country for old men – explained

Filmens handling är att torpeden Anton Chigurh gripen i Texas 1980 och under gripandet stryper han en sheriff och dödar en annan med en bultpistol innan han flyr.

Under en jakt i öknen så stöter Llewelyn Moss på lämningarna efter en narkotikauppgörelse. Han hittar flera döda män, en hund, en skadad mexikansk man, en stor mängd narkotika gömd i en bil samt en större summa kontanter i en portfölj. Moss beslutar sig helt enkelt föra att ta pengarna och åka hem.

Återvänder till platsen

Han känner en viss ånger och vänder tillbaka, men då är mannen redan död och två andra män upptäcker honom. Moss blir därefter jagad och gömmer sig i en flod. Väl hemma sänder han sin fru, Carla Jean, till hennes mamma och kör därefter till ett motell i Del Rio där han också gömmer portföljen.

Jakten på pengarna

Chigurh som är anlitad för att leta efter pengarna tar sig hem till Moss. Sheriff Ed Tom Bell, som senare undersöker inbrottet, upptäcker att någon använt en bultpistol för att få upp dörren.

Portföljen med pengarna är dessutom försedd med en GPS och Chigurh hittar Moss motell. Där dödar han även en grupp mexikanska män för att sedan vänta in honom. Moss har sedan tidigare hyrt ett intilliggande rum med tillgång till den ventilationstrumma som han gömt pengarna i. Han genom det rummet lyckas han komma över pengarna innan Chigurh.

Till Mexiko

Moss flyttar till ett annat motell vid gränsstaden Eagle Pass där han upptäcker att väskan har en GPS. Chigurh hittar honom igen och det utbryter skottlossning på öppen gata som dödar en oskyldig och båda blir skadade. Moss lyckas däremot fly över till Mexiko och gömmer pengarna vid floden Rio Grande. Han får också hjälp att ta sig till ett mexikanskt sjukhus. Chigurh lyckas hitta Wells och dödar honom. Moss som har kontakt med Wells ringer till honom, men Chigurh svarar och hotar då med att döda Carla Jean, hans fru, om Moss inte återlämnar pengarna.

Slutstriden

Moss hämtar pengarna och bestämmer möte med Carla Jean vid ett motell där han planerar att gömma både henne och pengarna. Carla Jean blir uppsökt av sheriff Bell som lovar att skydda Moss. Hennes mamma råkar avslöja var Moss befinner sig till en grupp mexikanska gangsters som förföljer dem. När Bell kommer fram till motellet hör han skottlossning och en pickup som lämnar platsen hastigt. Senare när Carla Jean anländer hittar de också Moss död på parkeringen.

Några veckor senare när Carla Jean återvänder till sin mammas begravning väntar Chigurh på henne, där har gömt sig i hennes sovrum. Hon vägrar att låta honom singla slant om hennes liv. När Chigurh kör därifrån bli han påkörd och skadad. Han mutar två unga vittnen för att hålla tyst och han flyr sedan till fots.

Related Posts