Hem » Hanif Bali – Allt du behöver veta

Hanif Bali – Allt du behöver veta

by Torbjörn Samuelsson

Klingar namnet Hanif Bali bekant? Det borde det göra om du åtminstone i någon form följer svenska nyheter i allmänhet, och svensk politik i synnerhet. Vi talar alltså om en toppolitiker i ett av Sveriges största partier – Moderaterna. Eller, han var åtminstone det fram till och med 2018 innan han lämnade sitt uppdrag i riksdagens utskott efter att ha blivit utsatt för massiv kritik från det egna partiet.

Vad har han sysslat med sedan dess kan man tro? Tja, han tycks ha spenderat tiden med att skriva en bok. I början av 2022 gjorde han nämligen någonting som så många andra gör nuförtiden – han släppte en självbiografi.

Varför lämnade Hanif Bali riksdagens utskott?

Det kan tyckas underligt varför man väljer att aktivt hoppa av ett prestigefyllt uppdrag för ett stort parti i Sverige. Många tror säkert att det är en ganska glassig position att sitta på, åtminstone ekonomiskt. 

Det må vara hänt, men nu lämnade inte riktigt Hanif Bali sin post i utskottet riktigt på sina egna villkor. Som nämndes blev han hårt kritiserad internt i Moderaterna – till och med av partiledaren Ulf Kristersson som uppmanade honom att hoppa av sitt uppdrag.

Bakgrunden var hans aktivitet på sociala medier. Du kanske redan har försökt att hitta Hanif Bali på Facebook eller Instagram, men det är på Twitter du framför allt ska leta. Det var nämligen på den plattformen som politikern verkligen höll låda. 

Moderaten gjorde sig känd för att twittra med ett oerhört hårt språk och högt tonläge. Efter att han 2018 publicerade en mejlkonversation bestående av utrikesdepartementet och en journalist fick som sagt Kristersson nog – det blev slutet på Balis twittrande som moderatpolitiker.

Vad kan man läsa om Hanif Bali på Flashback?

Det förekommer förvisso sakpolitiska diskussioner på Flashback. Risken är dock att det inte i första hand är dessa som får mest uppmärksamhet om du går in på det aktuella forumet för att läsa om politikern vi här talar om.

Snarare lär du få läsa sida efter sida om de allvarliga anklagelser som riktades mot moderaten året före valet 2022. Sådant som forumskribenter gärna vill spekulera ännu mer om så fort de får chansen. Bali blev nämligen föremål för utredning av polis då han misstänktes för utnyttjande av barn för sexuell posering.

Utredningen inleddes hösten 2021. Det blev emellertid inget åtal i frågan, eftersom förundersökningen lades ned. Anledningen var att det inte bedömdes finnas någon grund för anklagelserna i fråga. 

Hur länge satt Hanif Bali i riksdagen?

År 2022 inledde Hanif Bali sitt tolfte år som riksdagsman. Några fler år än så lär det dock inte bli, om politikern nu håller vad han har lovat. I slutet av oktober 2021 gick nämligen Bali ut på Facebook och berättade hur han inte kommer ställa upp i några fler val. Han motiverade sitt beslut med att han inte kände något förtroende från den moderata riksdagsgruppen.

När han dock pensionerar sig från sina politiska uppdrag kan riksdagsledamoten titta tillbaka på en ganska framgångsrik karriär i Sveriges riksdag. När han inför valet 2010 hamnade på plats 9 på Moderaternas riksdagslista var han den yngsta och högst placerade nykomlingen i partiet.

Därefter har han haft uppdrag inom arbetsmarknadsutskottet, utbildningsutskottet och näringsutskottet. Han kan säkerligen också känna sig ganska stolt över att ha blivit den politiker som fick åttonde flest röster i Stockholms län i valet 2018. Hela 4 158 stockholmare lade då sin röst på honom.

Vad kan man förvänta sig av Hanif Bali i framtiden?

Vem vet egentligen vad som spås i framtiden för den twitterglada moderatpolitikern? Med tanke på att Hanif Bali släppt en bok är det kanske inte otänkbart att han redan funderar på nästa bladvändare. Han lär åtminstone ha tiden för det om han nu menar allvar med att avsäga sina politiska uppdrag i framtiden. 

Vad som inte nämnts i den här texten är även det faktum att Hanif Bali driver en podd tillsammans med Per Lindgren. Namnet på podden är “God ton”, vilket är lite ironiskt med tanke på att Bali alltså blev något ökänd för sitt ovårdade språk på sociala medier. 

Kanske kan man alltså förvänta sig fler böcker och poddar från trotjänaren i riksdagen. Det är svårt att tänka sig att Hanif Bali helt och hållet skulle dra sig undan från rampljuset. Sannolikt har han alldeles för mycket att vilja säga om det mesta för att klara av det.

Related Posts